Triggerpoint therapie / Dry Needling
Wat zijn triggerpoints ?

Een trigerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervelzels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft. Een triggerpoint in een spier kan ofwel heel pijnlijk zijn, ofwel helemaal niet pijnlijk zijn, tenzij het wordt aangeraakt.
Triggerpoints houden het overige deel van de spier op te grote spanning. Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier.

Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in de nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen en carpaaltunnel syndromen. Ze kunnen de oorzaak zijn van pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die vaak worden aangezien voor artritis, tendinitis, sinusitis, artrose en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.
Een onderschat aspect van triggerpoints is dat ze onbeperkt latent aanwezig kunnen zijn en dan geen pijn veroorzaken. Latente triggerpoints kunnen al bij weinig stress of spanning worden geactiveerd.

Triggerpoints kunen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een onprettige manier worden gebuikt. Samengevat kunnen dit de oorzaken zijn:

  • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging, zelfs als ze maar een kleine belasting vergen.
  • Als spieren langdurig statisch aangespanen worden.
  • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn, dit bevordert het verstijven en verzwakken van spieren
  • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bijv. zwaar tillen, sporten, in de tuin werken)
  • Overbelasting van spieren door een verkeerde houding
  • Stress, dit brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan
  • Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen
  • Injectie in een spier.   
Dry Needling wordt vaak toegepast op triggerpoints om zo weer ontspanning en doorbloedigen in het spierweefsel te herstellen.