Voedingsleer

De invloed van voeding op lichaam en geest wordt vaak onderschat. Men vergeet dat wat hetgeen in de mond wordt gestopt uiteindelijk hetgeen is waar eigen cellen en weefsel van onderhouden en gemaakt moet worden.
Een volwaardig voedingspatroon is daarom van groot belang voor het optimaliseren van onze gezondheid.

Veel mensen hebben “vage” en onduidelijke gezondheidsproblemen zoals:

 • Voortdurende vermoeidheid
 • Spier- en gewrichtsklachten
 • Grieperig, verkoudheid die maar niet overgaat, of steeds weer terug komt
 • Lichte infecties
 • Maag en darmklachten
 • Overgewicht

Dit zijn allemaal geen levensbedreigende klachten, maar komen wel steeds vaker voor.
Een slecht voedingspatroon zou hier wel degelijk mee te maken kunnen hebben. Boosdoeners zijn
 • Kant en klaar producten
 • Voedsel met veel zout
 • Geraffineerde suikers en granen
 • Fast-food
 • Light-producten

Dit zijn zo maar een paar voorbeelden van voeding die ons lichaam belangrijke vitale stoffen kost in plaats van dat het dat toevoegt.
En ook al eet je regelmatig verse groente en fruit. Door het transport, overslag, opslag, bereiding, maar ook tijdens verbouwing van deze gewassen kan een deel van de voedingswaarde al verloren zijn voordat het onze cellen heeft bereikt.Ons lichaam is constant in ontwikkeling. Er worden voortdurend cellen afgebroken, opgebouwd en hersteld. Voor deze processen zijn veel vitale voedingstoffen nodig. Een voedingsstatus die minimaal of onvoldoende is, kan bijdragen aan het ontstaan van (terugkerende) gezondheidsklachten of de ontwikkeling van chronische ziektebeelden.

Orthomoleculaire voedingsleer heeft als belangrijk uitgangspunt:

 • Gezondheid bevorderen door lichaamscellen, de bouwstenen van ons lichaam, te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen, aminozuren en andere noodzakelijke voedingsstoffen.

 DE VITALE STOFFEN

In de orthomoleculaire geneeskunde worden bovenstaande vitale stoffen toegepast om ziekteprocessen te herstellen of gezondheid te behouden.
Het woord orthomoleculair staat voor; juiste of goede samenstelling van moleculen.

Vitaminen en mineralen vormen onder meer een belangrijk onderdeel van enzymsystemen. Enzymsystemen reguleren de spijsvertering en zijn mede verantwoordelijk voor alle chemische reacties binnen de lichaamscellen.
Enzymen bestaan meestal uit lichaamseiwit, dat gewoonlijk in het lichaam aanwezig is + een zogenaamd co-enzym, dit is meestal een vitamine, mineraal of aminozuur dat via de voeding moet worden verkregen.
Bij een gebrek aan co-enzymen kunnen bepaalde chemische reacties in de cel niet meer goed of volledig verlopen, waardoor verschillende ziektes of ongemakken kunnen ontstaan.

Vitale stoffen zijn dus noodzakelijk voor het normaal functioneren van het lichaam.
Bij gebrek hieraan in onze voeding kan dit door supplementen worden aangevuld. Supplementen moeten wel als aanvulling op gezonde voeding worden gezien en kunnen nooit als vervanging van voeding worden gebruikt. Het gebruik van orthomoleculaire supplementen kan geen ongewenste bijwerkingen geven, Soms kan je een veranderingspatroon in het lichaam ondervinden en/of kenmerken van ontgiften. Zoiets merk je dan wel, je voelt je dan tijdelijke minder goed. Deze periode duurt niet langer dan enkele dagen tot soms een paar weken.

Voordat je verbetering merkt door het gebruikt van supplementen is van persoon tot persoon verschillend. Maar meestal is een verbetering merkbaar binnen 3 tot 6 weken. Vaak merk je dat in het begin vooral door de toenemende energie en vitaliteit, zowel lichamelijk als psychisch.
Vaak zal bij een chronisch beeld van de klachten een behandelingstermijn van 3 maanden worden voorgesteld om het lichaam de kans te geven om tot een beter en gezonder evenwicht te komen en tekorten te optimaliseren.

Gevolgde opleidingen/bijscholing:

Orthomoleculaire Geneeskunde en voedingsleer

Westerse kruiden volgens Traditionele Chinese Geneeskunde