Acupunctuur - Dr Tan balansmethode

Acupunctuur is een van de pijlers van Traditionele Chinese Geneeskunde die al 2500 jaar bestaat en kan worden ingezet bij een breed scala aan klachten, zowel bij fysieke als mentale klachten. Het wordt dan ook erkend  en ondersteund door het WHO (World Health Organisation)
Acupunctuur gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en zodoende is deze geneeswijze helemaal natuurlijk. Dit wordt gedaan door naalden op bepaalde punten van het lichaam in te brengen. Dit zijn uteraard niet zomaar punten, maar deze punten liggen op meridianen bestaande uit 12 hoofmeridianen
en 8 wondermeridiane. Deze meridianen lopen over het gehele lichaam, waardoor de Qi (= levensenergie) door het hele lichaam in balans kan worden gebracht.
 
Gezond zijn en vitaal voelen houdt in dat men zowel fysiek als mentaal in balans is. Als er een verstoring of stagnatie ergens in het lichaam is, dan kunnen Qi, Bloed en Lymfe niet goed rondstromen, waardoor er fysieke of mentale klachten kunnen ontstaan. Als hier niks meegedaan wordt kunnen deze klachten erger worden en misschien zelfs tot een ziektebeeld leiden. 
Acupunctuur richt zich zowel op het symptoom als de oorzaak van de klacht, door het aanprikken van punten die op de stagnatie of verstoring werken kan het lichaam zichzelf weer in balans kan brengen.
 
 
Zelf werk ik op het ogenblik meer volgens de balansmethode van Dr. Tan (ook wel distale acupunctuur genoemd) dan volgens de traditionele manier van acupunctuur. De vorm van acupunctuur is dat er niet geprikt wordt op de plek van de klacht maar op punten van de onderarmen en onderbenen die het aangedane gebied balanceren. Hierdoor kan ik tijdens de behandeling Tuina massage en/of Cupping of Moxa toepassen op het aangedane gebied. Dit ondersteund de werking naar herstel optimaal. 
De bij de klacht betrokken meridianen worden dus op afstand behandeld met balancerende meridianen. Zo wordt bijvoorbeeld een knieklacht behandeld via de elleboog of nekklachten via de enkel of pols.
 
De Balansmethode van Dr Tan is zeer effectief voor alle pijnklachten, zowel acuut als chronisch.. Na het aanprikken van de juiste acupunctuurpunten is er direct pijnverlichting.
Maar ook andere problemen/ongemakken zoals spijsverteringverstoringen, menstruele ongemakken, slapeloosheid, blaasproblemen, longproblemen, vermoeidheid, chronische ontstekingen en meer, kunnen zeer goed behandeld worden met deze methode 
 
 
 De  Tradiotionele Chinese Geneeskunde technieken die ik ook toepas zijn Tuina, Cupping en Moxa. (zie behandelingen)